‘Creëren van nieuw leven is het mooiste onderdeel van mijn vak’

Op bezoek bij Kevin Clijmans op de Broederij in Arendonk. Eén van broederijen van Pluriton. Deze broederij heeft een capaciteit van 16 tot 18 miljoen henkuikens op jaarbasis en levert ook regelmatig kuikens af aan Nederlandse opfokkers. Vierentwintig medewerkers leggen hier samen dagelijks de basis voor een vitale en gezonde leghen. “Als manager ben ik het arendsoog dat het overzicht houdt over het complete proces’’, zo vat Kevin zijn functie samen.  

Kevin Clijmans werkt hier sinds 2019 als de manager van de broederij, maar hij noemt zichzelf liever broedmeester.  Als broedmeester is hij verantwoordelijk voor het kwalitatieve en broedtechnische gedeelte in de broederij.  En dat doet hij met overgave. ‘’Om 6.00 uur sta ik hier paraat en start ik de werkzaamheden op,’’ begint Clijmans zijn verhaal. “Ik zorg er met mijn assistent voor dat het hele proces op rolletjes loopt.’’ Na zijn studie Biowetenschappen in Geel is hij direct aan de slag gegaan in Arendonk. Eerst als assistent, maar na een half jaar mocht hij zich al broedmeester noemen. Een veel omvattende taak die hij dagelijks met plezier doet. ‘’Het mooiste van mijn vak blijft wel het creëren van nieuw leven. Een gezond en vitaal kuikentje dat uit het ei kruipt en vervolgens uitgroeit tot een productieve en duurzame leghen.’’

Broedeieren en hygiëne

Kevin vertelt tussen de werkzaamheden door graag over zijn werk. Rond 8.00 uur rijdt een vrachtwagen van Pluriton binnen met broedeieren uit Nederland. Deze worden eerst opgeslagen en vervolgens ontsmet. ‘’Hygiënisch werken is erg belangrijk binnen onze broederij. De eieren worden op karren gezet en worden vervolgens via een speciale methode met natriumhypochloriet gedesinfecteerd. Wij gebruiken hiervoor geen formaline meer,’’ merkt Kevin op. Het voordeel van deze methode is dat het minder schadelijk is voor mens en dier.  De ontsmette broedeieren worden dan binnen een week ingelegd in de voorbroedmachines. “We hebben hier een voorbroedcapaciteit van bijna 3 miljoen eieren.  Bij het broedproces starten we op een temperatuur van 100 graden Fahrenheit en bouwen deze langzaam af. Het aantal eieren wat we gaan inleggen is afhankelijk van de vraag van de klant. Dit kunnen zowel witte als bruine rassen zijn. Het merendeel van de broedeieren komt van gecontracteerde vermeerderaars en moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen.  We werken dus altijd op basis van orders’’, zegt Kevin.  ‘’Een klant geeft aan wanneer hij of zij de kuikens kan ontvangen en dan zorgen wij ervoor dat ze dan worden geleverd’’, vertelt hij.  

Uitkomstkasten

Als groot voordeel noemt Kevin het feit dat zij in Arendonk de ruimte hebben om de eieren te schouwen tussen de 15 en 19 dagen. Dat maakt het voor ons wat flexibeler met het inplannen van personeel. De 18 broederijmedewerkers verzorgen het hele traject van binnenkomst van broedeieren tot het afleveren van kuikens naar de opfokbedrijven. Vier medewerkers op kantoor zorgen onder meer voor de administratie. Afhankelijk van de planning schouwen we de eieren dus op 15 of uiterlijk 19 dagen. De geschouwde eieren gaan in kratten naar de uitkomstkast. ‘’Hier starten we met een temperatuur 98,5 graden Fahrenheit en bouwen deze ook langzaam af en zorgen natuurlijk ook voor de juiste luchtvochtigheid en CO2-concentratie. De klimaatsturing is hier essentieel.” En volgens Kevin ligt hier ook het geheim van de broedmeester. ‘’Dit is het leukste gedeelte wat mij betreft. Je streeft altijd naar een zo hoog mogelijke uitkomst. En je ziet daarnaast graag sterke en vitale kuikens,’’ merkt hij op. Hij zoekt dan ook constant naar het optimum in dit proces en houdt de nieuwste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Selecteren en klaarmaken voor transport

Na 21 dagen zijn de kuikens allemaal uit en worden hennen geselecteerd en klaargemaakt voor transport. De kuikens krijgen de nodige entingen en worden voorzien van de juiste documentatie, afhankelijk van waar de kuikens heengaan. Een speciale pluimveetransporteur haalt de kuikens op en levert de kuikens af bij onze opfokbedrijven. Tijdens het transport worden de condities gemonitord via een sensor. “Wij zorgen naast gezonde en vitale kuikens ook voor de juiste documentatie en monitoring, zodat de legpluimveehouder exact kan zien waar de kuikens vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn getransporteerd. Zo komen ze gezond en vitaal aan bij de opfokker’’.   

Kevin Clijsen, broedmeester

"Het mooiste van mijn vak blijft wel het creëren van nieuw leven. Een gezond en vitaal kuikentje dat uit het ei kruipt en uitgroeit tot een productieve en duurzame leghen.’’