Nog meer zonnepanelen in Arendonk

In 2022 zijn de eerste 878 panelen van 460 Wp met een geschatte jaaropbrengst van 340.218 kWh op één van de vele daken van de Broederij in Arendonk gelegd. Op dit moment worden de daken gerenoveerd en komen er in oktober 2023 nogeens 787 panelen van 545 Wp bij. Door de stijgende energieprijzen is besloten de uitvoering van de tweede fase te versnellen.  

Nu de zon hoog aan de hemel staat leveren de 878 panelen ruim 2.000 kWh per dag op. ‘’Onze topdag was 13 juni van dit jaar. We hadden toen echt de hele dag zon,’’ zegt Barry Turelinckx, hoofd technische dienst in Arendonk. ‘’Die dag was goed voor 2.360 kWh.’’ Op een gewone werkdag leveren ze in Arendonk niets terug aan de energieleverancier. Alle opgewekte stroom gebruiken ze binnen hun eigen bedrijfsvoering. ‘’Misschien dat we op zulke dagen met veel zon in het weekend wat terug zouden kunnen leveren,’’ merkt hij op.

De aanschaf was een flinke investering, maar door de gestegen energieprijzen is het snel terugverdiend. De verwachte terugverdientijd van deze investering van 787 zonnepanelen is berekend op 4 jaar.

Streven naar energieneutrale bedrijfsvoering

Naast de aanschaf van zonnepanelen denken ze na over een energie neutrale bedrijfsvoering. ‘’We doen dat stap voor stap. Dit lukt niet van vandaag op morgen, maar we houden de huidige beschikbare technologieën nauwlettend in de gaten. Zo hebben we in het verleden al een duurzame koeling geïnstalleerd voor onze proceskoeling door middel van een koude en warmteopslag en geen koelmachine. Eind vorig jaar hebben we een dubbele nieuwe modulerende gasketel geplaatst. Van februari tot en met mei heeft dit een besparing opgebracht van 30% op het gasverbruik tegenover dezelfde periode vorig jaar. Deze besparing is natuurlijk weersafhankelijk,’’ merkt Barry op.

Zo passen ze in Arendonk verschillende maatregelen toe om tot een energie neutrale bedrijfsvoering te komen.


 

WEBRes-A3impressies-Pluriton-DRONE--0106

''Onze topdag was 13 juni van dit jaar. Deze dag was goed voor 2.360 kWh,'' aldus Barry Turelinckx