‘Met passie werken om een goed en gezond kuiken af te leveren’

Jip van den Broek is trots dat hij als de 3e generatie op de broederij in Afferden (L.) werkt. In samenwerking met Pluriton runt Van den Broek de broederij waar wekelijks 350.000 henkuikens geboren worden. Met eigen vrachtwagens van Agromix en Pluriton gaan de kuikens na uitkomst veilig op weg naar de opfokbedrijven in Nederland en buitenland.

In het familiebedrijf van Jip van den Broek werken zijn ouders, die in 1978 de broederij naar Afferden hebben verplaatst, nog actief mee in de broederij. Vader Joop is dagelijks in het kuikenlokaal te vinden en rijdt nog af en toe op de vrachtwagen. Moeder Riet helpt met hand- en spandiensten op en rond het bedrijf. Zus Janneke werkt sinds een jaar ook in het bedrijf en bemand de receptie. Met veel passie en aandacht voor het kuiken werkt de familie van den Broek samen met 20 medewerkers in de broederij om een kwaliteitskuiken af te leveren.

Slimme looplijnen met oog voor hygiëne

De locatie in Afferden is in 2012 geheel vernieuwd. De broederij is in samenspraak met Pluriton opnieuw gebouwd en ingericht met slimme looplijnen en geavanceerde apparatuur. Hygiëne staat hoog in het vaandel bij Van den Broek. “We hebben de broederij zo ingedeeld dat zowel aan de kant waar de broedeieren binnen komen als aan de kant waar de kuikens geladen worden er een ‘schone weg’ is’, vertelt Jip van den Broek. Aan beide zijden is er een schoonmaakplaats voor het reinigen en ontsmetten, van de vrachtwagens. De broederij heeft voor deze overdekte schoonmaakplaats een officiële erkenning als reinigings- en ontsmettingsplaats (R&O) om insleep en verspreiding van dierziektes te voorkomen. Met de indeling van de broederij is het mogelijk om arbeid efficiënt en op een hygiënische manier in te zetten, zodat we nooit van het schone naar het ‘vuile’ gedeelte kunnen.

Hygiëne binnen de broederij

Het schone gedeelte in de broederij bestaat uit de ruimtes met broedmachines, uitkomstkasten, de schouwruimte, de opslagruimte voor entstof en het kuikenlokaal. Om in het schone gedeelte van de broederij te komen moet iedereen door de hygiënesluis. Dat betekent douchen, bedrijfskleding aan en vervolgens door een sluis om schoeisel en handen te ontsmetten. De broedeieren komen op de broederij binnen op pulptrays. Vervolgens worden de broedeieren geselecteerd op grootte en op plastic lades geplaatst die geschikt zijn voor het voorbroedproces. Om de bacteriedruk laag te houden worden de broedeieren aan de buitenkant ontsmet voordat het broedproces begint.

Constante temperatuur in broedmachine

De HatchTech broedmachines zijn zo ingesteld dat de eieren in de 28 voorbroedmachines gedurende het broedproces op een constante temperatuur van 100 graden Fahrenheit (37,8 graden Celsius) blijven. “Ik kies bewust voor een constante temperatuur tijdens het voorbroedproces zodat de kans op het maken van fouten minimaal is”, aldus de broedmeester die aangeeft dat meerdere medewerkers de broedmachines kunnen instellen. Deze methode, een constante temperatuur, vergt wel een goede planning van het tijdstip van het plaatsen van de broedeieren in de voorbroedmachine. Gemiddeld duurt het proces van voorbroeden 18 dagen, maar dat kan per ras enkele uren verschillen. Alle broedeieren liggen na het schouwen 3 dagen in de uitkomstkasten, waar de temperatuur wordt terug gekoeld om op 100 graden Fahrenheit te blijven.

Kuikenlokaal

Na het uitkomen van de kuikens worden deze verwerkt in het kuikenlokaal met optimale omstandigheden voor mens en dier. Zo word ook aan de gezondheid van de medewerkers op de broederij gedacht. Het stof en dons dat vrijkomt bij het uitkomen wordt van de kratten afgezogen voordat de kuikens in het kuikenlokaal komen. In het kuikenlokaal vindt de selectie op geslacht plaats en krijgen de kuikens de bestelde vaccinaties.

Vaccinatie

“We hebben bij de inrichting van de broederij gekozen om de vaccins ver van het kuikenlokaal in een afgesloten ruimte te bewaren. In deze aparte ruimte maken we op een zorgvuldige- en hygiënische manier de vaccins aan”, aldus Van den Broek aan.

Het aanmaken van de entstof voor de vaccinaties is een secuur werk. Per vaccin is de procedure verschillend, afhankelijk van soort entstof en de manier waarop het vaccin wordt aangeleverd, gekoeld of bevroren. De afnemer van de kuikens bepaalt welke vaccinatie nodig is en afhankelijk van de soort vaccinatie krijgt het kuiken dit via naald, spray of druppels toegediend. Hygiëne is daarbij heel belangrijk. Van den Broek neemt daarin geen risico’s.  Elke dag worden de naalden en de slangen van de vaccinatieapparatuur vervangen voor nieuwe exemplaren. Tussen de verschillende soorten vaccinaties worden de naalden en slangen doorgespoeld met gekookt en afgekoeld bacterievrij water.

Reiniging

Hygiëne is een belangrijk item dat als een rode draad door het hele bedrijf loopt. De wanden zijn glad en wit en vloeren van alle ruimtes zijn gecoat en hierdoor eenvoudig te reinigen. Schoonmaken is dan ook een dagelijkse klus in de broederij. Ook de kratten waarin de kuikens uit het ei kruipen worden op de broederij in een aparte ruimte gewassen en gereinigd en ontsmet. “ Door zorgvuldig en hygiënisch te werken doen we ons uiterste best om een kwaliteitskuiken af te leveren”, vertelt broedmeester Jip van den Broek die met veel passie het familiebedrijf runt.

WS_LoRes-Pluriton-Afferden-A3impressies--3078 kopie groot

"Door zorgvuldig en hygiënisch te werken doen we ons uiterste best om een kwaliteitskuiken af te leveren"